Historie Langenboom
Van zijn tantes erfde hij het landgoed den Langenboom. Dit bestond uit een paar boerderijtjes. Oorspronkelijk wilde hij hier een eigen religieuze orde stichten. Toen dat niet lukte schonk hij het landgoed aan de paters Dominicanen.
Aanvankelijk woonden de paters en broeders in een primitieve klooster-boerderij. Deze stond waar nu het hertenkamp is. In 1869 werd er een kerk gebouwd. Architect was de beroemde architect Pierre Cuypers. (hij was o.a. de bouwer van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam).
In 1875 werd het naastgelegen klooster gebouwd.
De kerk was een zogenaamde rectoraatskerk, want het dorp hoorde tot de parochie van Escharen. Men mocht wel in Langenboom de H. Mis bijwonen, maar voor dopen, huwelijken en uitvaarten moest men helemaal naar Escharen. De kerk was vernoemd naar de H. Familie. In augustus 1918 werd Langenboom een zelfstandige parochie.
De huidige parochiekerk
Op 10 augustus 1925 raasde een tornado over Langenboom en richtte een enorme ravage aan. De kracht van de storm was zo sterk dat de kerk van haar funderingen werd gelicht, zodat deze helemaal gesloopt moest worden.

Architect was Eduard Cuypers uit Amsterdam (zijn oom Pierrre Cuypers was de bouwer van de vorige kerk). In 1927 werd de kerk plechtig ingewijd.
In 1964 zijn de Dominicanen vertrokken uit Langenboom. Het klooster werd verbouwd tot gemeenschapshuis. Naast de kerk werd een nieuwe pastorie gebouwd. Deze wordt nu verhuurd.
In 1972 werd de kerk herbouwd naar de toenmalige moderne ideeën. Jammer genoeg zijn toen o.a. het hoofdaltaar, de preekstoel en de communiebanken verdwenen.
In de jaren 1994/1995 heeft de kerk weer een grote verbouwing en opknapbeurt ondergaan. De reden daarvoor was de verkoop van ´t Kloster. In dit voormalige klooster was de sacristie gevestigd. Klooster en kerk werden gescheiden. Het klooster is nu een appartementencomplex.